Ryby na stole i nie tylko – XI Konkurs Wiedzy o Żywieniu i Żywności
30 maja w ZSOiZ w Czyżewie przeprowadzona została XI edycja Konkursu Wiedzy o Żywieniu i Żywności, adresowanego do uczniów szkół podstawowych. Na zaproszenie do udziału w konkursie odpowiedziały 4 szkoły: w Rosochatem Kościelnem, Szulborzu Wielkim, Zarębach Kościelnych oraz w Czyżewie. Uczniowie tych szkół, wytypowani w eliminacjach szkolnych, przyjechali na rozgrywki finałowe w 3 – osobowych drużynach.
Konkurs ma za zadanie poszerzyć wiedzę uczniów zarówno na temat żywienia i żywności, jak również z chemii i biologii. Wielką jego wartością jest również kształtowanie postaw, w tym odpowiedzialności za własne zdrowie. Rangę konkursu podnosi patronat tak zacnych osób, jak: Poseł na Sejm RP pan Jacek Bogucki, rektor WSiP w Łomży oraz rektor WSA w Łomży.
W komisji konkursowej zasiedli m. in.: Prorektor ds. Dydaktyki i Spraw Studenckich PWSiP dr Dariusz Perło z PWSiP w Łomży, dr. inż. Milena A. Stachelska z Katedry Jakości Bezpieczeństwa Żywności Wydziału Nauk o Żywności PWSiP w Łomży oraz pan Jan Netter dyrektor Zakładów Mięsnych „Czyżew”.
Na wstępie uczniowie rozwiązywali test z zakresu znajomości zasad odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem wartości odżywczych ryb i ich zastosowania w żywieniu człowieka. Kolejne zadanie polegało na zaaranżowaniu dekoracji stołu pod hasłem „W morskiej głębinie…”.Przepiękne, klimatyczne dekoracje zadziwiały pomysłowością i urzekały dbałością o szczegóły. Ocenie podlegały także plakaty na temat „Dieta bogata w ryby”, przywiezione przez uczniów. Jury oceniało zarówno formę przekazu, jak i jego treść. Kolejne zadanie praktyczne przeprowadzone zostało w szkolnej pracowni gastronomicznej. Drużyny uczniowskie miały za zadanie wykonać potrawę z ryby. Młodzi kucharze zwracali uwagę nie tylko na walory smakowe, lecz także na wygląd potrawy.
W trakcie konkursu, po zakończeniu testu, uczniowie mieli okazję wysłuchać wykładu dr inż. Mileny Stachelskiej z PWSiP na temat probiotyków i ich znaczenia w żywieniu.
Po zakończeniu wszystkich konkurencji nastąpił moment podsumowania. Komisja zliczyła punkty i ustaliła ostateczne wyniki:
I miejsce – Szkoła Podstawowa w Rosochatem Kościelnem
II miejsce – Szkoła Podstawowa w Czyżewie
III miejsce – Szkoła Podstawowa w Szulborzu Wielkim
IV miejsce – Publiczna Szkoła Podstawowa w Zarębach Kościelnych.
Zwycięska drużyna otrzymała puchary ufundowane przez: Jego Eminencję Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz Jego Eminencję Rektora Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży, jak również liczne nagrody rzeczowe. Nagrody otrzymali wszyscy uczestnicy oraz ich opiekunowie.
Nad przebiegiem konkursu czuwała p. Małgorzata Czyżewska – Drozd, wicedyrektor szkoły, oraz nauczyciele – p. Małgorzata Jaźwińska i Aneta Piotrowska.
Serdeczne podziękowania składamy sponsorowi konkursu, Zakładom Mięsnym „Sokołow” S. A. Oddział w Czyżewie.