Szkolenie dla uczniów Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego we Wrześni


W dniach 8,9 10 kwietnia grupa sześciu uczniów z 4 klasy Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego pod opieką pani Emilii Prusko wzięła udział w szkoleniu z produkcji serów we Wrześni, które to realizowane było w ramach projektu "Kompetentny uczeń- wykwalifikowany pracownik" i zorganizowane przez Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni. 

 

Docelowy wyjazd do Wrześni poprzedziliśmy zwiedzaniem katedry gnieźnieńskiej, położonej na wzgórzu Lecha w Gnieźnie, która towarzyszy Polsce od początków istnienia państwa polskiego. Na przestrzeni dziejów niszczona przez wrogów Polski ciągle przebudowywana (to na styl barokowy a to na styl gotycki)i rekonstruowana przetrwała do dzisiaj jako Bazylika prymasowska Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. 

Młodzież była zachwycona nie tylko zabytkową katedrą, gdzie Pani Basia -nasz czarujący przewodnik, przypominała nam zarys strony historycznej, dawniej pogańskiego państwa i przyjęcie prze Polskę chrześcijaństwa ale także zwracała nam uwagę na piękne jedyne w skali świata Drzwi gnieźnieńskie, Podziemia z kryptami, gdzie pochowani byli mecenasi kultury, arcybiskupi i wielu innych możnych, i zasłużonych dla Polski ludzi.

Oprócz katedry zwiedziliśmy położone nieopodal Muzeum , w którym widzieliśmy dary królów, wiele zdobionych srebrem, drogimi kamieniami i złotem kielichów, monstrancji, ornat, koron, pierścieni itp. przedmiotów.

Z Gniezna udaliśmy się do Wrześni, gdzie po odpoczynku, następnego dnia uczestniczyliśmy w szkoleniu z produkcji sera podpuszczkowego typu holenderskiego - długo dojrzewającego "Old Amsterdamer". Uczniowie Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego od początku, czyli od surowca poznawali wszystkie etapy procesu produkcji , w którym sami mogli przeprowadzać kolejne czynności technologiczne.

Program szkolenia był interesujący i bogaty w wiadomości, toteż zaraz po produkcji sera uczestniczyliśmy w wykładzie naukowym, poprowadzonym przez pana dr Tomasza Ziółkowskiego na temat doboru szczepionek , m.in. szczepionek wysokomrożonych CSK jak również sposobu ich doboru i wad sera- jakie są, czym mogą być spowodowane i jak skutecznie im zapobiegać.

Pan dr Tomasz Ziółkowski przyjął zaproszenie naszej szkoły i zgodził się na przeprowadzenie prelekcji dnia 25 kwietnia o godz 11 w naszej szkole. Jesteśmy z tego powodu bardzo szczęśliwi i wdzięczni, ponieważ Pan doktor jest nie tylko naukowcem ale również technologiem i świetnie łączy i przekazuje wiedzę teoretyczną z praktyką. 

Oprócz produkcji sera dojrzewającego, uczniowie produkowali jogurt metodą termostatową oraz masło i twarożek terminowany. Wszystkie produkty mimo iż pracochłonne bardzo zaciekawiły uczniów, toteż dla każdego ten wyjazd trzydniowy minął bardzo szybko. 

Szkolenie uwieńczone było testem , który uczniowie napisali bardzo dobrze otrzymując zaświadczenia o ukończeniu szkolenia serowar z ocenami celującymi i bardzo dobrymi.

 

(op. i fot. ZSZ im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem)