Wojewódzki Turniej Gastronomiczny w ZSG w Białymstoku


W dniach 2 i 3 kwietnia 2019 r. uczniowie klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem pod opieką pani Moniki Osmólskiej po raz kolejny wzięli udział w Wojewódzkim Turnieju Gastronomicznym w ZSG w Białymstoku. Tematem przewodnim tegorocznej edycji była "magia smaków".

Zadaniem uczestników było przygotowanie i estetyczne podanie przekąski zimnej według własnej receptury, zgodnej z tematem przewodnim oraz indywidualne sporządzenie potrawy według wspólnego dla wszystkich uczestników przepisu jakim była zupa krem z brokuła dla klas drugich oraz pielmieni dla klas trzecich. Potrawy własne były bardzo różnorodne, przygotowane z ciekawych surowców, zarówno bardzo wyszukanych jak i tych tradycyjnych, charakterystycznych dla kuchni polskiej. Ważnym kryterium oceny było estetyczne podanie, udekorowanie, ale przede wszystkim smakowitość potrawy. Jury miało bardzo trudne zadanie, ponieważ poziom przygotowania potraw był bardzo wysoki.

Uczniowie naszej szkoły stanęli na podium:
Patryk Wróblewski z klasy 3 TŻiUG zajął 2 MIEJSCE za pierś kaczki podaną z sosem figowym i puree z buraka

Aleksandra Uszyńska z klasy 2 TŻiUG najęła 3 MIEJSCE za kurczaka na puree z groszku z karmelizowaną marchewką. 

Po uroczystym przedstawieniu wyników odbył się bankiet, na którym można było spróbować wszystkich potraw wykonanych przez uczestników konkursu. Uczniowie otrzymali dyplomy i cenne nagrody przydatne w dalszym rozwijaniu swoich pasji kulinarnych. Zmęczeni ale szczęśliwi, pełni pomysłów na nowe wytwory kulinarne wróciliśmy do domu.

 

(op. ZSZ im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem)